www.sagadbl.com

 

PROMOSI HEBAT!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Tuesday, July 31, 2012

Nota Sains Tingkatan 1[Bab 6 - Tenaga (Energy)]---PART 2

0 comments
Tenaga adalah Keupayaan untuk melakukan kerja.

Semua bentuk tenaga yang disimpan dalam cara yang berbeza, dalam sumber-sumber tenaga yang kita gunakan setiap hari. Sumber-sumber ini dibahagikan kepada dua kumpulan 
  1. yang boleh diperbaharui (sumber tenaga yang boleh kita gunakan alih dan semula)
  2. tidak boleh diperbaharui / konvensional (sumber tenaga yang kita gunakan dan tidak boleh mencipta semula dalam tempoh yang singkat). 
         Sumber tenaga boleh diperbaharui termasuk tenaga solar (yang datang daripada matahari dan boleh bertukar menjadi elektrik dan haba), tenaga angin, tenaga geoterma (dari dalam bumi), biomas daripada tumbuhan, dan kuasa hidro dari air juga sumber tenaga boleh diperbaharui.

        Walau bagaimanapun, kita mendapatkan tenaga daripada sumber tenaga yang tidak boleh diperbaharui, yang termasuk bahan api fosil - minyak, gas asli, dan arang batu. Mereka dipanggil bahan api fosil kerana mereka telah dibentuk melalui berjuta-juta dan berjuta-juta tahun oleh tindakan haba dari teras bumi dan tekanan dari batu dan tanah ke atas mayat (atau "fosil") tumbuh-tumbuhan dan haiwan mati. Satu lagi sumber tenaga tidak boleh diperbaharui uranium unsur, yang mana atom kita berpecah (melalui proses yang dipanggil pembelahan nuklear) untuk mewujudkan haba dan akhirnya elektrik.


0 comments:

ANDA PELAWAT YANG KE: