www.sagadbl.com

 

PROMOSI HEBAT!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Thursday, October 4, 2012

Blog Cikgu Irwan-No More Blogspot.com

0 comments

Assalamualaikum...

PENGUMUMAN!!


Blog Cikgu Irwan telah selesai proses upgrade. Harap para pengunjung dapat update url : http://www.sagadbl.com/

BUKAN LAGI: http://www.sagadbl.blogspot.com/


Harap Maklum...

Ini sedikit maklumat yang cikgu nak share tentang menggunakan domain sendiri.
Blog Cikgu Irwan menggunakan servis domain dari

NETKL

Nak tukar http://xxxx.blogspot.com kpd http://www.xxxx.com?? Baca info lanjut dibawah/ klik banner.




 Berikut senarai harga servis yang di tawarkan:
rujuk sini


Tutorial lengkap:
cara dia macam ni :


klik banner kat bawah untuk pergi ke laman web netkl

 

klik domain



korang akan nampak banner flash macam ni, klik banner tu.

banner macam dalam kotak merah tu

klik 'order now' pada 'blogger/blogspot'


klik pada 'i want netkl to register a new domain for me' > pilih nama domain korang > pilih korang nak '.com' ke, '.net' ke hapa he > klik 'click to continue


jika status domain tu available, tekan 'click to continue'. kalau tak, pilih domain lain sampai la status tu 'available'


isi borang ni > Add to Cart


apa yang perlu korang isi?
a) your blogspot's Address/URL : url blogspot yang korang nak pasang domain tu. aku nak pasang kat blog ni, so aku letak la 'http://garyasip.blogspot.com'
b) username of your blogspot's admin : email yang korang gunakan untuk login blog korang
c) password of your blogspot's admin : password login korang

tick pada ID protection. free je pun. kalau korang tak tick, maklumat nama/alamat akan didedahkan > Update Cart


tekan checkout


isi maklumat dalam borang tuh > tick 'i have read and agree to the terms of service > klik 'Complete order'


korang akan diberi senarai bank yang korang boleh buat bayaran. dan korang akan dapat nombor invoice korang. sila simpan nombor invoice ini untuk kegunaan semasa pembayaran.


lepas tuh, klik 'back to client area..


ok.. dah siap untuk proses tempahan... sekarang adalah proses pembayaran.
proses pembayaran
pembayaran boleh dibuat melalui bayaran online seperti Maybank2u, CIMBclicks, dan sebagainya atau melalui mesin ATM. bayar kat nombor akaun yang dia bagi. ingat, kalau korang bayar melalui mesin ATM, simpan resit tu sebab korang perlu beberapa detail dalam resit tu seperti tarikh dan masa.. :) lepas dah bayar melalui online atau mesin ATM,

 kat client area, klik 'open ticket'


klik 'sale'


isikan maklumat yang diminta dan tekan submit.


apa yang perlu korang isi?..
a) nama dan email dah diisi secara automatik sebab korang dah login, so abaikan part tu.
b) subject : nombor invoice korang. tulis macam ni ; invoice : nombor invoice korang
c) related service biarkan 'none, priority? bagi high je. haha..
d) kat message, isi maklumat ni;
1. nama akaun :
2. nombor akaun :
3. tarikh :
4. masa : 
5. jumlah :
nama akaun tu bermaksud bank yang korang guna untuk bayar domain tu bank siapa? kalau bank korang, bagi la nama penuh korang. kalau bank bapak korang, letak la nama penuh bapak korang dan sebagainya. tarikh dan masa tu adalah tarikh dan masa korang membayar, bukan masa korang isi ticket ni. kalau korang bayar melalui ATM, ada la tarikh dan masa pembayaran kat resit tu kan? jumlah tu jumlah yang korang bayar.

dah siap!! sekarang, korang hanya perlu tunggu balasan tiket tersebut, sama ada domain korang dah diaktifkan. jangan lupa cakap terima kasih kat diorang tau.. :)

source tutorial:http://www.garyasip.com/


0 comments:

ANDA PELAWAT YANG KE: