www.sagadbl.com

 

PROMOSI HEBAT!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Wednesday, February 19, 2014

KASUT KELOPAK JANTUNG[Tingkatan 1]

0 commentsCikgu Harun menerima sebuah ___________ lagi ketika balik dari surau pada malam itu. Hadiah seperti itu sering diterimanya setiap kali menjelang _______ Mei. Hadiah itu telah membuatkan Cikgu Harun mengimbas kembali kenangan silamnya sebagai pendidik di kawasan _____________ tiga dekad yang lalu. Ketika Cikgu Harun di dalam kelas darjah _________, beliau pernah menanyakan Ahmad, muridnya sama ada dia sudah membeli kasut atau belum. Pertanyaan yang sama juga diulangi saban minggu kerana Ahmad tidak mampu untuk membeli sepasang ______________. Cikgu Harun terus mendesak Ahmad sehingga menimbulkan kemarahan kepada Cikgu Harun.
Pada suatu hari, ketika aktiviti ____________ dijalankan, Ahmad didenda memakai kasut yang diperbuat daripada ________________ pisang kerana Ahmad tidak berpakaian lengkap seperti murid-murid lain. Peristiwa itu telah menyebabkan Ahmad berasa ________ dan tidak hadir ke sekolah hampir seminggu lamanya.
Cikgu Harun terpaksa ke _____________ Ahmad untuk mengetahui sebab Ahmad tidak datang ke sekolah. Setelah menunggu beberapa ketika, Ahmad pun pulang dari mengambil upah memetik __________ di kebun. Dia masih memakai kasut kelopak jantung yang diberikan oleh Cikgu Harun. Kepatuhan muridnya ini dan ketidakmampuannya untuk membeli sepasang kasut menyebabkan Cikgu Harun tidak dapat menahan ________________nya. Lantas, beliau terus ke pekan untuk membelikan ____________ sekolah dan kasut untuk Ahmad.
Sebenarnya, segala memori indah yang dipaparkan antara Cikgu Harun dan Ahmad sudah pun berlalu _________ dekad lamanya. Kini, Cikgu Harun sudah pun bersara dan setiap tahun sempena Hari Guru, beliau akan dihadiahi Ahmad dengan sepasang kasut baharu dan _______________. Hal ini demikian sebagai mengenang ___________ Cikgu Harun. Ahmad kini sudah berjawatan ____________ besar di sebuah syarikat pengeluar kasut terkemuka di bandar. Peristiwa memakai kasut kelopak jantung telah menyedarkan Ahmad betapa pentingnya kasut kepada __________________.
0 comments:

ANDA PELAWAT YANG KE: